Iloista juhannusta kaikille!

Olen nyt lähdössä viettämään juhannusta, joten kirjoittelen tämän ohjeen viimeistään maanantaina.

edit 24.6: No niin, nyt on taas kotiuduttu. Tämän piirakan pohjan ohje on Jamie Oliverin kirjasta Alaston kokki. Kirjassa ohje on kahteen piirakkapohjaan, mutta minä puolitin ohjeen tehdessäni vain yhden piirakan. Laitan tähänkin yhteen piirakkaan riittävät annosmäärät. Tein piirakan kovassa kiireessä ollessani lähdössä juhannusta viettämään, joten ajatuksissani laitoin mansikatkin täytteen joukkoon ja paistoin ne uunissa (vaikka tarkoituksena olikin lisätä mansikat vasta valmiin piirakan päälle). Hyvää oli siitä huolimatta.
Oikeastaan ainoa miinuspuoli tässä pohjaohjeessa on se, että sen tekeminen vie runsaasti aikaa taikinan levätessä yhteensä parin tunnin ajan kylmässä ennen paistoa. Jamie Oliver suosittelee kirjassaan, että taikinalla vuoratun piirakkavuoan olisi hyvä olla pakastimessa, mutta minä pidin vaan jääkaapissa - hyvin onnistui niinkin. Mutta tässäpä ohje:

Mansikka-vadelmapiirakka

Pohja (riittää yhteen halkaisijaltaan n. 25-30 cm olevaan piirakkavuokaan):
-125 g voita
-1 3/4 dl tomusokeria
-ripaus suolaa
-4 1/4 dl vehnäjauhoja
-2 kananmunan keltuaista
-2 rkl kylmää vettä tai maitoa

Täyte:
-1 prk maitorahkaa
-n. 2 dl vadelmia
-mansikoita
-n. 1 dl sokeria
-2 tl vaniliilisokeria
-1 kananmuna
(ripaus perunajauhoja)

Pohja: Sekoita voi, sokeri ja suola tasaiseksi taikinaksi ja lisää joukkoon jauhot ja keltuaiset. Kun taikina pysyy hyvin koossa ja näyttää muruiselta, lisää maito tai vesi. Taputtele ja pyöritä taikina palloksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja painele tia pyöritä taikinaa. Tarkoituksena on saada ainekset sekaisin mahdollisimman vähällä vaivaamisella, sillä taikina saa jäädä hieman karkearakenteiseksi. Mitä enemmän taikinaa vaivaa, sitä enemmän siihen tulee sitkoa. Silloin se käpristyy uunissa ja käy sitkeäksi.
Pyöritä taikina lyhyeksi ja paksuksi tangoksi, kääri se kelmuun ja nosta lepäämään jääkaappiin vähintään tunniksi.
Leikkaa levänneestä taikinatangosta varovasti poikittain n. ½ cm paksuisia viipaleita. Aseta taikinaviipaleet voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele sitten palat yhteen, tasoita pinta ja siisti reunat peukalolla painelemalla ja leikkaa pois ylimääräinen taikina. Anna sitten taikinalla vuoratun vuoan levätä vähintään tunnin ajan viileässä.
Esipaista pohjaa 180 asteisessa uunissa noin 12 minuutin ajan, jolloin se saa vain hiukan väriä mutta kypsyy kuitenkin läpikotaisin.
Täyte: Sekoita rahka, sokerit, marjat, kananmuna ja mahdolliset perunajauhot (jos käytät pakastettuja marjoja). Kaada seos esipaistetun pohja päälle. Jatka piirakan paistamista 180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Pohjan ohje: Jamie Oliver - Alaston kokki
680218.jpg