Jostain syystä teen kaalilaatikkoa vain pari kertaa vuodessa. Tänään oli tämän vuoden ensimmäinen kaalilaatikkopäivä. Ohjeen olen mukaillut mummoni perintöreseptin ja sanomalehti Kalevassa pari vuotta takaperin ilmestyneen kaalilaatikkoreseptin mukaan. Meiramin jouduin jättämään tällä kertaa pois, koska se oli loppunut enkä päässyt käymään kaupassa.

Kaalilaatikko

-600 g kaalta
-2 sipulia
-1 raastettu peruna
-1 dl riisiä + n. 3 dl vettä
-400 g jauhelihaa + suolaa, valkopippuria, mustapippuria ja meiramia
-3 dl lihalientä
-1 kananmuna
(-siirappia)

Leikkaa kaali suikaleiksi, pilko sipulit ja raasta peruna. Laita riisit kiehuvaan veteen suurehkoon kattilaan. Laita kaali, sipuli ja peruna kypsymään riisien päälle kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Hauduta miedolla lämmöllä.
Ruskista jauheliha ja mausta se kevyesti suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja meiramilla. Kaada uunivuokaan.
Keitä 3 dl vettä ja lisää joukkoon ½-1 lihaliemikuutio.
Kun vesi on imeytynyt riiseihin, kaada riisi-kaali-sipuli-perunaraasteseos jauhelihan joukkoon. Sekoita lihaliemen joukkoon yksi kananmuna ja kaada seos uunivuokaan. Sekoita. Valuta halutessasi pinnalle hieman siirappia. Paista 200 asteisessa uunissa n. yhden tunnin ajan.

920259.jpg