Sain eilen tietää, että ylioppilaskirjoitukseni menivät läpi ja minusta tulee ylioppilas :), joten sen kunniaksi päätin leipoa jotain. Ohje on Annie Bellin kirjasta Upeat kakut. Kirjassa suositellaan tekemään kakku halkaisijaltaan 20 cm olevaan irtopohjavuokaan, mutta minulla oli käytettävänä vain halkaisijaltaan 26cm oleva irtopohjavuoka. Sen vuoksi kakustani tuli hieman matala. Laitoin myös sitruunatäytettä kirjan ohjeen 100 g sijasta n. 200 g, sekä jätin raastetut sitruunan kuoret pois. Korvaisn myös mascarpone-juuston tavallisella tuorejuustolla, koska en löytänyt kaupasta mascarponea.  

Sitruunakakku

Taikina:
-225 g voita tai margariinia
-225 g ruskeaa kidesokeria tai hienoa sokeria
-225 g vehnäjauhoja
-2½ tl leivinjauhetta
-4 kananmunaa
-½ dl kuohukermaa
-yhden sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
(-2 rkl tummaa rommia)

Täyte:
-1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
-2 kananmunaa
-60 g suolatonta voita
-90 g kidesokeria
-200 g mascarponea

Kostuke:
-1 sitruunan mehu
-50 g kidesokeria

Valmista ensin sitruunatäyte. Pane pieneen teräskulhoon munat, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, voi ja sokeri. Nosta kulho vesihauteeseen ja sekoita, kunnes voi sulaa. Vatkaa seosta edelleen vesihauteessa, kunnes se on tasaista, vaaleaa tahnaa. (Purista siivilän läpi toiseen kulhoon), peitä kelmulla ja anna jäähtyä jääkaapissa kiinteäksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota läpimitaltaan n. 20 cm oleva irtopohjavuoka (minä laitoin pohjalle vielä leivinpaperin). Mittaa kaikki taikinan aineet kulhoon ja vaahdota kuohkeaksi.
 Kaada taikina käsiteltyyn kakkuvuokaan, tasoita pinta ja paista kakkua 175 asteisen uunin alatasossa 45-50 minuuttia eli kunnes se esim. hammastikulla kokeiltaessa tuntuu kypsältä. Irrota kakku reunoistaan veitsellä. Sekoita sitruunamehu ja sokeri, lusikoi kostuke kakulle kauttaaltaan. Anna kostukkeen vetäytyä kakkuun sen jäähtyessä.

Sekoita täytettä varten 100 g sitruunatahnaa 200 g:aan mascarponea. Leikkaa kakku sahateräisellä veitsellä kahtia. Levitä täyte pohjalevylle ja nosta päällys kanneksi. Jos et tarjoa kakkua lähitunteina, peitä se esim. kelmulla tai foliolla ja pidä viileässä. Ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Ohje: Annie Bell - Upeat kakut

597603.jpg

Tässä vielä kuva kakusta täyttövaiheessa:
597976.jpg