Ohje on vanhasta Valion lehtileikkeestä. Tein piirakan kamalassa kiireessä ja en muistanut voidella ollenkaan pintaa kananmunalla, mutta hyvä siitä silti tuli. Lisäksi pidin ilmeisesti liian vähän aikaa kanneksi tulevaa taikinaa kylmässä, koska sitä oli vaikea käsitellä eikä se pysynyt levynä.

Omenapai

Taikina:
-150 g Valio Meijerivoita (käytin juoksevaa margariinia)
-3 dl vehnäjauhoja
-2 rkl sokeria
-2 rkl vettä

Täyte:
-650 g omenoita (3-4 kpl)
-1 tl kanelia
-1 prk (250 g) maitorahkaa
-2 kananmunaa
-1 dl Valio kuohukermaa
-1½ dl sokeria (laitoin 1 dl ja mielestäni riitti hyvin)
-1 rkl vaniliinisokeria

(Voiteluun kananmunaa)

Pohja: Sekoita keskenään pehmeä voi, jauhot ja sokeri. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele 2/3 taikinasta voidellun piirasvuoan (halkaisija n. 25cm) pohjalle. Laita loppu taikina kylmään.
Täyte: Kuori ja lohko omenat ja levitä ne pohjan päälle. Mausta kanelilla. Sekoita maitorahkat, munat ja kerma keskenään, mausta sokereilla. Kaada rahka-kermaseos omenalohkojen päälle.
Kauli loput taikinasta kanneksi ja nosta vuokaan. Voitele kananmunalla ja pistele pintaan kuvioita.
Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Peitä piirakka kostutetulla leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

506854.jpg

506853.jpg