lauantai, 19. toukokuu 2007
Sitruunakakku
Sitruunakakku
Taikina:
-225 g voita tai margariinia
-225 g ruskeaa kidesokeria tai hienoa sokeria
-225 g vehnäjauhoja
-2½ tl leivinjauhetta
-4 kananmunaa
-½ dl kuohukermaa
-yhden sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
(-2 rkl tummaa rommia)
Täyte:
-1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
-2 kananmunaa
-60 g suolatonta voita
-90 g kidesokeria
-200 g mascarponea
Kostuke:
-1 sitruunan mehu
-50 g kidesokeria
Valmista ensin sitruunatäyte. Pane pieneen teräskulhoon munat, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, voi ja sokeri. Nosta kulho vesihauteeseen ja sekoita, kunnes voi sulaa. Vatkaa seosta edelleen vesihauteessa, kunnes se on tasaista, vaaleaa tahnaa. (Purista siivilän läpi toiseen kulhoon), peitä kelmulla ja anna jäähtyä jääkaapissa kiinteäksi.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota läpimitaltaan n. 20 cm oleva irtopohjavuoka (minä laitoin pohjalle vielä leivinpaperin). Mittaa kaikki taikinan aineet kulhoon ja vaahdota kuohkeaksi.
Kaada taikina käsiteltyyn kakkuvuokaan, tasoita pinta ja paista kakkua 175 asteisen uunin alatasossa 45-50 minuuttia eli kunnes se esim. hammastikulla kokeiltaessa tuntuu kypsältä. Irrota kakku reunoistaan veitsellä. Sekoita sitruunamehu ja sokeri, lusikoi kostuke kakulle kauttaaltaan. Anna kostukkeen vetäytyä kakkuun sen jäähtyessä.
Sekoita täytettä varten 100 g sitruunatahnaa 200 g:aan mascarponea. Leikkaa kakku sahateräisellä veitsellä kahtia. Levitä täyte pohjalevylle ja nosta päällys kanneksi. Jos et tarjoa kakkua lähitunteina, peitä se esim. kelmulla tai foliolla ja pidä viileässä. Ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Ohje: Annie Bell - Upeat kakut
Tässä vielä kuva kakusta täyttövaiheessa: